Reparatie en Onderhoud

Onderhoud

Onderhoud

Een auto is tegenwoordig een technisch hoogstaand product met vele elektrische en mechanische systemen. Bijna al deze systemen hebben jaarlijks, elke twee jaar of bijvoorbeeld na elke 60.000km onderhoud nodig. Vanuit de autofabrikant worden er onderhoudslijsten en onderhoudsprogramma’s gemaakt. Deze onderhoudsprogramma’s worden uiteraard door ons gecontroleerd en wij zullen u altijd informeren als uw auto speciaal onderhoud nodig heeft.
Onze garage is uitgerust met de meest veelzijdige en geavanceerde apparatuur die op de markt te krijgen is. Wij kunnen u hiermee een merkdealerkwaliteit bieden voor een betere prijs en vaak met een betere service. Wij werken altijd op afspraak. Heeft u bij ons een afspraak voor bijvoorbeeld een APK en onderhoudsbeurt, dan kunt u er bijna altijd vanuit gaan dat u de auto dezelfde dag nog terug heeft. 

Waarom APK combineren met onderhoud?

U wilt natuurlijk zo min mogelijk met uw auto bij de garage staan. De garage kost geld en het is logistiek altijd weer lastig om de auto op tijd te brengen en te halen. Wij proberen altijd de APK-keuring te combineren met uw jaarlijkse onderhoudsbeurt. Zowel bij de APK als bij de onderhoudsbeurt wordt uw auto geïnspecteerd. Het combineren van de onderhoudsbeurt en APK is daarom voordeliger. 

Heeft uw auto een grote onderhoudsbeurt nodig? Uw APK keuring is in combinatie met een grote onderhoudsbeurt GRATIS. Combineert u de APK met een kleine onderhoudsbeurt? u betaald nu minder arbeidsloon, omdat de inspectie voor zowel de APK als de onderhoudsbeurt wordt uitgevoerd. 

Wat kost een grote of kleine beurt voor mijn auto?

De kosten voor een kleine- of grote beurt kan enorm verschillen per auto. Het verschil zit voornamelijk in de kosten voor de onderdelen. Gemiddeld zit een kleine onderhoudsbeurt rond de 130 euro tot 180 euro. Het prijsverschil voor een grote onderhoudsbeurt is groter en kan liggen tussen de 250 en de 450 euro. Wilt u graag een prijs opvragen voor een onderhoudsbeurt? Of misschien een prijs opvragen voor een andere reparatie? Klik HIER ( hyperlink) om uw vraag te stellen via de mail.

Extra reparaties en onderhoud

Niet alleen de motor, de remmen en de smeerpunten hebben regulier onderhoud nodig. Ook andere systemen van de auto hebben onderhoud nodig. Een paar voorbeelden zijn bijvoorbeeld uw versnellingsbak, remvloeistof, aircosysteem en distributieriem. Dit zijn allemaal systemen die onderhoud nodig hebben na een door de fabrikant opgegeven km-interval of tijdsperiode. Bij Bas Auto Service hebben wij de kennis, kwaliteit en apparatuur in huis om alle reparaties en al het onderhoud zelf te kunnen doen. In de volgende tabbladen kunt u per systeem lezen wat voor onderhoud nodig is en op welke wijze wij dat voor u kunnen doen.

Aircosysteem

Aircosysteem

Vroeger was airconditioning in een auto nog een luxe optie. Tegenwoordig wordt elke auto standaard geleverd met airco en kan bijna niemand het zich meer voorstellen dat er geen airco in een auto zit. Om dit systeem draaiend en in goede conditie te houden heeft dit systeem elke 2 a 3 jaar onderhoud nodig. 

Een aircosysteem werkt op basis van warmtewisselingen. Het hoofdbestandsdeel is een gas. Tegenwoordig kan dit het R134A-gas of het R1234YF-gas zijn. Als deze gassen van vloeibare vorm naar gasvorm gaan, daalt de temperatuur naar beneden de 0 graden Celsius. Bij de overgang van gasvorm naar vloeibare vorm gebeurt het tegenovergestelde; hierbij komt juist veel warmte vrij.
Het aircosysteem staat continu onder hogedruk. Zelfs als de auto stilstaat zonder dat de motor draait, is de druk in het aircosysteem 5 bar. Net als bij een autoband zal er dus in de loop van de tijd gassen ontsnappen. Hierdoor zal de hoeveelheid gas in het aircosysteem afnemen en het aircosysteem dus minder goed gaan werken. Het is daarom dus belangrijk dat u elke 2 of 3 jaar onderhoud aan uw aircosysteem laat doen. 

Bas Auto Service kan voor zowel het nieuwe R1234YF-gas, als het oude R134A-gas het onderhoud voor u uitvoeren. Werkt uw aircosysteem helemaal niet? Er kunnen dt 2 dingen aan de hand zijn. 1, uw auto heeft al heel lang geen aircoservice gehad. Hierdoor zit er te weinig gas in het systeem en werkt uw airco niet meer. 2, er zit een lekkage in uw aircosysteem of uw aircosysteem heeft een defect. 

Wat kost een aircoservice?

Aircoservice is tegenwoordig duurder geworden. De gassen waarmee het aircosysteem gevuld is, is tegenwoordig erg duur geworden. Het nieuwe R1234YF-gas is op dit moment een stuk duurder dan het oude R134A-gas. Dit kan in de toekomst om gaan draaien. Op dit moment is er meer vraag naar het oude R134A-gas. Dit komt omdat ongeveer 90% van het wagenpark in Nederland nu nog met het oude gas rijdt. Alle nieuwere auto’s worden nu gemaakt met het nieuwe R1234YF-gas. Dit betekent dat de verhouding oud tegenover nieuw in de komende jaren zal gaan omdraaien en de prijzen daarmee ook. 

De losse Aircoservice kost bij Bas Auto Service 75 euro excl. BTW. Dit bedrag is exclusief het gebruikte aircogas. Het complete systeem van de gemiddelde auto bevat ongeveer 350-750 gram gas. Bij ons betaalt u enkel het gas dat gebruikt wordt. Hieronder vindt u een rekenvoorbeeld om het een en ander te verduidelijken. 

Rekenvoorbeeld Volkswagen Polo uit 2010

Aircoservice 75,00 euro
Aircogas (100 gram R134A) 0,1 X 59,99 = 5,99 euro
totaal exclusief BTW 80,99 euro
BTW 21% 17,00 euro
Totaal inclusief BTW 97,99 euro

Remvloeistof

Remvloeistof verversen

Het remsysteem is natuurlijk een van de belangrijkste systemen in onze auto. Dit systeem zorgt ervoor dat wij ondank de hoge snelheid, het hoge vermogen, en het hoge gewicht van de auto, alsnog binnen een zeer korte tijd de auto tot stilstand kunnen brengen. Hierbij komt veel warmte vrij en het remsysteem heeft daarom goed onderhoud nodig. Het gangbaar maken en houden van het mechanische ‘ droge’ gedeelte van het remsysteem wordt onder handen genomen bij de kleine of de grote onderhoudsbeurt. Het ‘natte’ hydraulische gedeelte van het remsysteem heeft weer apart onderhoud nodig. 

Het remsysteem is gevuld met remvloeistof. Deze vloeistof is hygroscopisch. Dit wil zeggen dat deze vloeistof vocht onttrekt aan zijn omgeving. Dit is om te voorkomen dat er water (condens) ontstaat binnenin het remsysteem. Remvloeistof is een vloeistof waarvan het kookpunt boven de 230 graden Celsius ligt. Als de remvloeistof veroudert, heeft het steeds meer vocht uit zijn omgeving weggetrokken en wordt het kookpunt steeds lager. Als dit kookpunt te laag wordt, kan dit gevaarlijk zijn. U kunt dan door uw rem heen trappen, dit wil zeggen dat u dan geen remdruk meer heeft op uw rempedaal. 

De fabrikanten geven vaak op dat remvloeistof elke twee jaar ververst moet worden. Wij bij Bas Auto Service vinden uiteraard de remvloeistof ook erg belangrijk. Wij hebben speciale testers om het percentage vocht in de remvloeistof te bepalen. Als dit percentage te hoog is, zullen wij uiteraard met u overleggen om de remvloeistof te verversen. 

Wat kost het remvloeistof verversen?

Het verversen van de remvloeistof heeft een vaste prijs. Bij Bas Auto Service betaalt u voor de remvloeistofverversing 45,- euro exclusief BTW. 

Versnellingsbak

Onderhoud versnellingsbak

De versnellingsbak in uw auto zorgt ervoor dat u voor en achteruit kan rijden in verschillende versnellingen. Een auto kan uitgevoerd zijn met een handgeschakelde-, een semiautomatische of een automatische versnellingsbak. 

Handgeschakelde of semiautomatische versnellingsbak

Een handgeschakelde of semiautomatische versnellingsbak heeft vaak geen onderhoud nodig. De olie in de versnellingsbak kan vaak levenslang blijven zitten. De koppeling is wel een slijtage onderhevig, maar hieraan is vaak niets af te stellen.
Er wordt eigenlijk alleen maar onderhoud of reparatie gedaan aan dit soort versnellingsbakken als er bijvoorbeeld een defect is of een lekkage is. Bij een lekkage verliest de versnellingsbak zijn olie. Als het olieniveau te laag wordt, zullen de lagers niet meer in de olie draaien en kunnen deze lagers stuklopen.
Een defect aan de koppeling kan bijvoorbeeld zijn dat uw koppelingspedaal op de grond ligt of dat de koppeling slipt. 

Wat kost een reparatie aan een handmatige versnellingsbak?

Reparaties aan de versnellingsbak of de koppeling zijn vaak heel erg duur. Dit komt vaak door het arbeidsloon. Voor deze reparatie moet de complete versnellingsbak gedemonteerd worden. Het verschilt per automodel hoeveel werk dit demonteren is. Gemiddeld kost het vervangen van de koppelingsplaat en drukgroep ongeveer 3 tot 6 uur. Voor een reparatie aan de auto is dit lang en daarom is een reparatie aan de versnellingsbak vaak niet goedkoop. De onderdelen die in en om een versnellingsbak zitten zijn doorgaans duurder dan normale onderhoudsonderdelen. 

Een juist gestelde diagnose is altijd belangrijk. Zeker als het gaat om dure reparaties, wilt u natuurlijk niet onnodige reparaties uitvoeren. Bij Bas Auto Service hebben wij in de loop der jaren veel ervaring opgedaan op het gebied van transmissie. Bij ons bent u dus aan het juiste adres. Wij communiceren altijd de eerlijke en correcte prijzen en vervangen geen onnodige onderdelen. 

Wilt u weten wat voor type versnellingsbak u heeft? Weten of uw handmatige of semiautomatische versnellingsbak onderhoud of een reparatie nodig heeft? Neem HIER contact op met ons en vraag ons advies of om een offerte. 

Automatische versnellingsbak

Een automatische versnellingsbak kan op verschillende manieren werken. Hij kan volledig werken op oliedruk met een koppelomvormer of hij kan werken met 1 of 2 koppelingsplaten. Werkt de versnellingsbak met 1 koppeling, dan heeft u waarschijnlijk te maken met een semiautomatische versnellingsbak zoals in het hoofdstuk hierboven behandeld is. Heeft u 2 koppelingsplaten, dan spreken we wel van een automatische versnellingsbak. Een goed voorbeeld hiervan is de DSG-versnellingsbak van Volkswagen. Ook zijn er weer veel merken over gegaan op de Continu Variabele Transmissie(CVT), deze transmissie werkt ook volledig op oliedruk. 

Al deze versnellingsbakken zijn gevuld met speciale olie. Deze olie is voor de smering vertandingen en lagers in de versnellingsbak. Bij een conventionele automaat is de olie in de versnellingsbak niet alleen voor de smering van de lagers en tandwielen, maar ook voor de aansturing van de versnellingsbak zelf. Ook de versnellingsbakken met een dubbele koppeling werken met een hydraulische (olie-gestuurde) aansturing.

Hebben automatische versnellingsbakken onderhoud nodig?

Om deze versnellingsbakken in optimale conditie te houden is ook hiervoor onderhoud natuurlijk belangrijk. Het verversen van de versnellingsbakolie moet vaak volgens de fabrikanten om de 60.000 tot 100.000 km. Sommige fabrikanten zeggen dat de olie een leven lang in de versnellingsbak kan blijven zitten. Wij raden bij Bas Auto Service toch aan om ook van deze automatische versnellingsbakken af en toe de olie te verversen. In de olie van de versnellingsbak komt namelijk al het vocht en slijpsel van de versnellingsbak te zitten. De olie raakt hierdoor vervuild en het kan dan natuurlijk nooit kwaad om deze olie te verversen. 

Bas Auto Service heeft een speciale machine waarmee een automatische versnellingsbak gespoeld kan worden. Er wordt allereerst een additief aan de olie toegevoegd die ervoor zorgt dat al het vuil wordt losgeweekt. De oude vuile olie wordt uit de versnellingsbak gepompt en daarna worden eventuele oude filters vervangen. Als voor dit filter een deksel moet worden gedemonteerd, dan worden ook alle pakkingen vervangen en wordt er schone olie door het complete systeem gespoeld totdat er heldere olie uit de versnellingsbak stroomt. Hierna wordt dan pas weer deze deksel terug gemonteerd. De versnellingsbak wordt hierna weer gevuld met schone olie en daarbij wordt ook een spoelproces gebruikt. De motor zal dan draaien en olie in het spoelapparaat pompen. Deze olie komt in een groot reservoir en wordt niet meer gebruikt. De machine pompt tegelijkertijd schone nieuwe olie in de versnellingsbak. Op een display kunnen wij zien wanneer de olie mooi schoon is en dan wordt het spoelproces gestopt. Het olieniveau wordt gecontroleerd en er wordt een toevoeging aan de olie toegevoegd die goed is voor de keerringen en het soepel schakelen van de versnellingsbak.

Wat kost het onderhoud van een automatische versnellingsbak?

Zoals u kunt lezen is het onderhoud aan een automatische versnellingsbak specialistisch werk. Het onderhoud is belangrijk, maar kan soms best prijzig zijn. Er zijn vele speciale oliën voor de verschillende typen versnellingsbakken en de prijzen voor een liter olie variëren tussen de 12,- en de 25,- euro exclusief BTW. Bij het spoelen van de automatische versnellingsbak wordt tussen de 10 en de 20 liter olie gebruikt. Ook de filtersets voor de verschillende typen versnellingsbakken variëren natuurlijk qua prijs. 

Het onderhoud van een automatische versnellingsbak varieert dus per type auto en per type versnellingsbak. Wij kunnen om deze reden helaas niet een vaste prijs noemen. Wilt u weten wat het onderhoud aan uw automatische versnellingsbak kost en of dit onderhoud nodig is? Vul uw gegevens dan HIER in en vraag om ons advies of vraag om een offerte.

Distributieriem

Distributieriem of distributieketting

Elke motor in een auto wordt aangedreven door een distributieriem, een distributieketting of een combinatie hiervan. Deze riem of ketting zorgt voor de verbinding tussen de krukas en de nokkenassen van de motor. Deze assen moeten op een specifieke timing staan om de motor goed te kunnen laten lopen. Als deze timing niet goed is, of deze riem of ketting breekt tijdens het rijden, dan ontstaat er een serieuze motorschade. Deze motorschade is vaak arbeidsintensief en de specifieke motoronderdelen zijn vaak erg duur.  Het is dus veel voordeliger slimmer om op tijd deze riem of ketting te vervangen. 

Distributieketting

Een distributieketting zou in theorie een autoleven lang moeten meegaan. Deze ketting hoeft niet bennen een bepaald interval vervangen te worden, maar hoeft alleen vervangen te worden als er defecten of storingen zijn die met deze ketting te maken hebben. 

Er kan een defect optreden waarbij de distributieketting vervangen zal moeten worden. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: een distributieketting kan gedurende de jaren gaan rekken waardoor de timing niet meer goed is, een ketting kan breken, de geleiders van deze ketting kunnen slijten of breken, de spanner van de ketting kan defect zijn of er kan een probleem zijn met de verstelling van de nokkenassen. Door het ‘downsizen’ van de tegenwoordige motoren en het besparen op materiaal door de verschillende fabrikanten, komen er tegenwoordig meer problemen voor met distributiekettingen dan vroeger. Vaak zorgt slecht onderhoud of slechte olie voor deze problemen in combinatie met interne vervuiling van de motor. Problemen met een distributieketting uiten zich vaak op de volgende manieren:

  • je hoort een rammel als de motor draait
  • de auto houdt in tijdens het rijden alsof je vermogen mist
  • het motorlampje brandt
  • de motor valt compleet uit tijdens het rijden (ketting breekt)
  • de motor loopt slecht
  • de auto gaat in noodloop

Distributieriem

Een distributieriem is gemaakt van verschillende lagen rubber met daarin bewapeningsmateriaal. Omdat deze riem gemaakt is van rubber, heeft deze deze riem ook last van slijtage. De riem wordt warm, koelt weer af en draait continu heel hard rond. Ook kan er bijvoorbeeld olie of koelvloeistof op de riem lopen door een kleine lekkage.  Dit zorgt er dan voor dat de slijtage erger wordt. 

Omdat deze riem veroudert, moet deze ook af en toe vervangen worden. De fabrikant heeft voor elk type auto en elk type motor, aan de hand van onderzoeken, een vervangingsinterval voor de distributieriem vastgesteld.  De riem zit altijd in combinatie met bepaalde rollen en een spanner. Ook kan het zo zijn dat de distributieriem de waterpomp aandrijft. Al deze componenten worden dan vervangen om ervoor te zorgen dat deze onderdelen allemaal weer het fabrikant-specifieke interval mee kunnen gaan. 

Omdat de distributieriem een cruciaal onderdeel is en daarom zeker op tijd vervangen moet worden, is het belangrijk om te weten wanneer deze vervangen moet worden. Wij weten van alle auto’s de juiste intervallen voor deze distributieriem. Vraag ons daarom wanneer uw distributieriem vervangen moet worden door HIER  te klikken.

Wat kost het vervangen van een distributieketting of distributieriem?

Het vervangen van de distributieketting of een distributieriem is een arbeidsintensieve en een specialistische klus. Wij van Bas Auto Service hebben alle kennis, kwaliteit en al het gereedschap in huis om deze reparaties te kunnen doen. Ook bij deze reparatie is weer de prijs afhankelijk van het type auto en het type motor in deze auto. Wij kunnen hiervoor dus geen vaste prijs noemen en moeten hiervoor een offerte op maat maken voor u. 

Wilt u weten wat het vervangen van uw distributieriem of distributieketting kost? Vraag dan HIER  een offerte op maat aan.  

Koelvloeistof

Koelvloeistof verversen

Koelvloeistof is erg belangrijk voor een auto. De koelvloeistof zorgt voor de koeling voor de motor, maar zorgt ook voor de verwarming in het interieur van de auto. Zonder koelvloeistof wordt de motor te heet en zal deze stuk gaan.
Naast de koelende werking zorgt de koelvloeistof ook voor de smering van bepaalde componenten zoals bijvoorbeeld de waterpomp. Het is hiervoor van belang dat de koelvloeistof schoon is.

Koelvloeistof heeft als hoofdbestanddeel water en antivries. Hiernaast bevat koelvloeistof ook nog diverse additieven om de rubberen slangen niet aan te tasten en voor een optimale werking. 
Het koelsysteem is een gesloten systeem. Dit betekent dat je geen koelvloeistof mag verliezen. Heeft u een te laag koelvloeistofpeil, dan kan dit duiden op een lekkage. Wees hier alert op en laat ons het koelsysteem controleren als u merkt dat het koelsysteem niet op het juiste niveau blijft. 

Het interval dat staat voor het verversen van de koelvloeistof verschilt per fabrikant. Sommige fabrikanten geven een interval van 2 of 3 jaar en andere fabrikanten noemen een interval van 10 jaar. Wij zeggen dat het verstandig om elke 4 of 5 jaar uw koelvloeistof te verversen. Soms gebeurt dit al automatisch bij een reparatie aan bijvoorbeeld uw distributieriem.

Wat kost het verversen van de koelvloeistof?

koelvloeistof kost bij ons  6,95 euro exclusief BTW per liter. Een gemiddeld koelsysteem bevat ongeveer 5 liter koelvloeistof en het verversen van de koelvloeistof duurt gemiddeld een half uur. Als we dit gemiddelde nemen, kost deze koelvloeistofverversing bij ons ongeveer 75 euro inclusief BTW. De prijs van deze verversing is natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid koelvloeistof die in het koelsysteem zit en kan daarom afwijken van dit bedrag. 

Kleine of grote beurt

Kleine of grote onderhoudsbeurt

De meeste auto’s hebben jaarlijks een onderhoudsbeurt nodig. Elke fabrikant heeft voor haar geproduceerde auto’s onderhoudsschema’s. Vele fabrikanten hebben in het verleden hele lange onderhoudsintervallen gehanteerd. Een auto kon dan 30.000 km of 2 jaar wegblijven voor een onderhoudsbeurt. Veel fabrikanten zijn hiervan afgestapt en zijn weer teruggegaan naar jaarlijkse onderhoudsbeurten. De hedendaagse gedownsisede motoren is hier een van de belangrijkste reden voor. Deze kleinere motoren zijn gevoeliger voor vervuiling en daarom zijn onderhoudspunten zoals een olieverversing tegenwoordig voor een motor van levensbelang. Zo kan bijvoorbeeld het gebruik van verkeerde motorolie tegenwoordig al leiden tot motorschade binnen 500 km. 

Wat wordt er gedaan bij een Kleine onderhoudsbeurt?

Een kleine onderhoudsbeurt is bij ons eigenlijk een jaarlijkse standaard onderhoudsbeurt. Hierbij wordt in ieder geval de olie ververst, het interieurfilter vervangen en de auto wordt nagelopen op vele cruciale punten. Ook wordt bij zo’n jaarlijkse onderhoudsbeurt natuurlijk gekeken of de auto qua kilometers aan andere additionele onderhoudsaspecten toe is. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het verversen van de remvloeistof, de koelvloeistof of de versnellingsbakolie. Ook kan het zo zijn dat bijvoorbeeld de distributieriem op korte termijn vervangen moet worden. Dit soort dingen worden altijd bekeken en waar nodig gecommuniceerd met de klant.

Bij het jaarlijkse onderhoud vinden wij het altijd belangrijk dat er goed en transparant gecommuniceerd wordt met de klant. Rijdt u bijvoorbeeld maar 3000 km per jaar met uw auto? Wij bekijken uw auto dan op deze gereden kilometers. De remmen kunnen wellicht nog 5.000 tot 7.000 km voordat ze versleten zijn. Bij de gemiddelde klant die ongeveer 10.000-15.000 kunnen deze remmen niet meer een heel jaar mee, maar bij uw auto redden ze nog wel het hele jaar. U rijdt immers maar 3000 km per jaar. Op deze manier willen wij onnodig hoge kosten voorkomen en zullen wij altijd eerlijk met de klant meedenken.

Wat wordt er gedaan bij een grote onderhoudsbeurt?

Een grote onderhoudsbeurt is grotendeels hetzelfde als een kleine onderhoudsbeurt. Ook bij een grote onderhoudsbeurt wordt de olie ververst, het interieurfilter vervangen en de auto weer nagelopen op alle cruciale punten. Indien nodig volgens het onderhoudsschema worden ook de bougies, het luchtfilter en het brandstoffilter vervangen. Naast deze handelingen worden bij Bas Auto Service ook de remmen bij een grote beurt even onder handen genomen. De remmen worden even losgehaald en schoongemaakt. Zo wordt voorkomen dat remmen vast gaan zitten en worden eventuele slechte onderdelen van het remsysteem op tijd ontdekt. Ook worden alle smeerpunten van de auto nagelopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan deurrubbers, raamrubbers, deurscharnieren, sloten etc..